Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szétzilált szakképzés
  2015-12-09 18:02:07, szerda
 
  Szétzilált szakképzés


Kiváló középiskolák gimnáziumi osztályai szűnnek meg, színvonalas magánképzők nem indíthatnak ingyenes szakokat - ez a szakképzés reformjának mérlege.


Banánköztársaság | Forrás: HVG | Beküldte: Gépnarancs | 2015. december 9.


Motorkerékpár-szerelők ezrei áraszthatják el a munkaerőpiacot pár éven belül, bár közülük valószínűleg kevesen tudnak majd egy valódi járművet megjavítani, gyakorlati okításuk ugyanis várhatóan nem lesz kifogástalan. Igaz, nincs is rájuk szükség: a Magyarországon működő mintegy 140 motorkerékpár-szervizben szakmai becslések szerint évente legfeljebb 70-80 új szakember tud elhelyezkedni. Vagyis a nemzetgazdasági tárca fölöttébb rejtélyes képlettel kalkulálhatta ki, hogy jövő szeptemberben csaknem ezer fiatalt célszerű erre a szakmára orientálni, szinte teljes egészében ingyenes, állami képzés keretében. (A 982 helyből alig 80 jut néhány magániskolának.) A brutális szám annak ellenére jött ki, hogy az idén a nagyjából 500 fősre belőtt keretet sem sikerült feltölteni - ennyi helyre ítélt meg a költségvetésből fejkvótát a kormány. Eközben a lassú kivéreztetésre ítélt alapítványi iskolák szinte csak önköltséges képzéseket indíthatnak. Holott az elmúlt évtizedekben ezekben az intézményekben profin felszerelt tanműhelyeket húztak fel - hasonlót a gyakorlati képzésbe bevonandó cégek aligha tudnak garantálni.

Az utolsókat rúgják egyes alapítványi szakképzők. Amióta három éve elkezdődött a szakképzés átszabása, alig kapnak államilag támogatott helyeket. Jövőre pedig végképp csak a majdani szakmunkások szüleinek anyagi helyzetében bízhatnak: a nemzetgazdasági tárca alá átsorolt szakképző iskolák, pontosabban az azokat tömörítő szakképzési centrumok, valamint a történelmi egyházak vihetik el szinte az összes szakoktatási fejkvótát. Ráadásul az eddigi kiskaput is megszüntették, ami még valamennyire életben tartotta őket: ha az állami iskolák nem tudták feltölteni a támogatott létszámkeretet, átadhattak belőle azoknak az intézményeknek, amelyekbe szívesebben mentek tanulni a diákok. Márpedig gyakorta előfordult, hogy inkább a jól felszerelt magániskolát választották, mint a lepusztult állami képzőt. A motorszerelő-szakmát például tavaly 11 állami iskolában kezdték oktatni - meglehet, inkább a német munkaerőpiacra -, bár akadt közülük olyan, amelyben a szülőktől kértek alkatrészeket, hogy a tanulóknak a vizsgán legalább megmutathassák azokat.

Mindeközben ritka jól jártak az egyházak - különösen a katolikus - által fenntartott iskolák. A Szalézi Intézmény Fenntartó kezelésében lévő tanintézményekben például az eddigi létszám többszöröse, összesen több mint 1200 gyermek tanulhat jövőre állami pénzből, többek között lakberendezőnek, fitneszinstruktőrnek, korrektornak és kiadványszerkesztőnek. ,,Ez bújtatott egyházfinanszírozás" - véli Naderi Zsuzsanna, az Alapítványi és Magániskolák Egyesület (AME) szakképzési tagozatának képviselője. Felettébb életszerűtlen az is, hogy éppen ezeket a szakmákat több száz fiatalnak kellene évente az adózók pénzéből oktatni: vajon valóban szükség van-e évi 254 kiadványszerkesztőre, 195 korrektorra, 326 lakberendezőre? S mi lehet a magyarázata annak, hogy cipőkészítőből Nógrádban korlátozás nélkül beiskolázhatnak a képzők állami pénzen, Heves megyében viszont csak önköltségen lehet ezt a mesterséget kitanulni? Bár a szükséges létszámokat elvileg a kamarák útmutatója alapján számolták ki, a HVG úgy tudja, korántsem vették figyelembe teljes mértékben a szakmai tanácsot a minisztériumban.

Valamiért nem nyilvános ugyanis, hogy milyen összetételű bizottság döntött a tárcánál ezekről a keretszámokról s ezzel együtt a bődületes közpénzekről - kifogásolják az érintettek. Szerintük lényegében arról van szó, hogy az uniós forrásokból kiegészített, több százmilliárd forintos húsosfazékhoz a kormány nem akarja közel engedni a magániskolákat. A szakképzési reform kiteljesítéséhez 100 milliárd forintnyi európai uniós forrás áll rendelkezésre 2020-ig, s a közelmúltban elvileg átcsoportosítottak már a közoktatási intézményeket működtető Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól további 50 milliárd forintot is a nemzetgazdasági tárcához, az intézmények átadásával együtt. A minisztérium viszont nem tudott válaszolni arra a kérdésre, mekkora összeget emészthet fel a szakképzés a következő években. Ahogyan azt sem tudja senki, s a tárca sem magyarázta meg, mi történik azzal a summával, amit az állami fejkvótára tesznek félre - vagyis ha nem töltik fel például az ezer motorszerelői helyet, hová tűnik a fejenként nagyjából 300 ezer forintos éves összeg.

Akkor estek igazán pánikba a magánszakképzők, amikor augusztusban felszólította őket a kormány: nyilatkozzanak, hajlandók-e ők is betagozódni a szakképző intézményeket tömörítő, helyileg illetékes szakképzési centrumokba. Ha nemet mondanak, nem kapnak jövőre keretszámot. ,,Aláírtuk a szándéknyilatkozatot, mégsem kaptunk" - meséli egy vidéki iskola igazgatója. Az alapítványi intézmények több mint fele beadni látszik a derekát, ám senki nem tudja, ez milyen fokú önállóságvesztéssel járhat. ,,Egyelőre óriási a káosz, sem a munkajogi, sem a vagyoni kérdések nem tisztázottak, ahogyan az sem, mi van, ha bizonyos szakmákra kapnak fejpénzt az iskolák, másokra nem" - fakadt ki Horn György, az AME elnöke, aki szerint totális államosítás történik.

A centrumokba kényszerűen betagozódott állami iskolák sem mind boldogok. Hónapok óta kérdéses volt azoknak az intézményeknek a sorsa, amelyekben közös gimnáziumi és szakközépiskolai képzés folyik. Az ő sorsukról - pontosabban arról, hogy jövőre is indíthatnak-e gimnáziumi osztályokat - október 20-áig döntött a kormány. Az átszervezés főleg kisvárosokat érintene, például Szigetvárt, Nagyatádot, Mezőtúrt, Vácot vagy Aszódot, az ezekben működő gimnáziumok ugyanis fontos térségi szerepet is betöltenek, hiszen hasonló középiskolát csak nehezebben, hosszabb utazással lehetne megközelíteni. A jelek szerint azonban semmit sem számított a döntésnél például az, hogy a váci Boronkay György Műszaki Szakközépiskola és Gimnázium gimnáziumi osztályaiból 90 százalék felett van a továbbtanulók aránya. Ráadásul sokan a kormány által preferált műszaki és természettudományi szakokra mennek innen, mégis egyetlen huszárvágással megszüntette a kormány a gimnáziumi képzést. ,,Jobban el tudnám fogadni a döntést, ha valamiféle általános indokkal, azonos megoldást talált volna a kormány minden érintett intézmény esetén" - mondta a HVG-nek Fábián Gábor igazgató, hozzátéve: így nagyon nehezen magyarázható meg a szülőknek, miért nem írathatják be gimnáziumi osztályba többé a gyermekeiket.

G. Tóth Ilda


http://gepnarancs.hu/2015/12/szetzilalt-szakkepzes/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: banánköztársaság, kiteljesítéséhez, szakközépiskolai, magánszakképzők, nemzetgazdasági, minisztériumban, szakközépiskola, beiskolázhatnak, lakberendezőnek, költségvetésből, intézményeknek, huszárvágással, kivéreztetésre, intézményekben, nyilatkozzanak, magyarországon, munkaerőpiacot, létszámkeretet, munkaerőpiacra, megmutathassák, cipőkészítőből, magániskolának, keretszámokról, magániskolákat, lakberendezőre, megszüntették, felszólította, motorkerékpár, életszerűtlen, intézményeket, elhelyezkedni, húsosfazékhoz, rendelkezésre, kalkulálhatta, tanműhelyeket, alkatrészeket, szakképzés reformjának, valódi járművet, nemzetgazdasági tárca, szakmára orientálni, brutális szám, költségvetésből fejkvótát, lassú kivéreztetésre, elmúlt évtizedekben, intézményekben profin, gyakorlati képzésbe, utolsókat rúgják, szakképzés átszabása, majdani szakmunkások, azokat tömörítő, történelmi egyházak, összes szakoktatási, Szalézi Intézmény Fenntartó, Naderi Zsuzsanna, Magániskolák Egyesület, Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól, Horn György, Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, HVG-nek Fábián Gábor, Tóth Ilda,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nem számIt  Bertolt Brecht -től idézet  Szép napot kívánok  Akarat  Popper Péter szavai  Csak a fogyatkozás látható  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Png cica  Facebookon kaptam  Akarat  Fehér virág  Mai harmónia kártyám  Kerüld el az evangélium örömén...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png cica  Csak a fogyatkozás látható  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Akarat  Tavaszi kép  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Szívem  Sose bánj semmit  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png kislány  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Tavaszi kép  képre írva  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Szép estét kedves látogatóimna...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Alázat  Ne kapaszkodj magasabbra,  Elköszönt  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Nagyon különös  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Paul David Tripp Április 20  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Esti kép  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Ami embereknek lehetetlen, az...  Sokan azt tartják  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Png kislány  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Kövesd a cowboyt!  Png virág  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  A jó emberek mindig szépek mar...  képre írva  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Szép álmokat!  Jó éjszakát  Erdőn  Leonardo da Vinci gondolata  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png rózsa csokor  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Akarat  Akarat  Nem méltó hozzád 
Bejegyzés Címkék
szakképzés reformjának, valódi járművet, nemzetgazdasági tárca, szakmára orientálni, brutális szám, költségvetésből fejkvótát, lassú kivéreztetésre, elmúlt évtizedekben, intézményekben profin, gyakorlati képzésbe, utolsókat rúgják, szakképzés átszabása, majdani szakmunkások, azokat tömörítő, történelmi egyházak, összes szakoktatási, eddigi kiskaput, állami iskolák, támogatott létszámkeretet, lepusztult állami, német munkaerőpiacra, szülőktől kértek, vizsgán legalább, egyházak &#8211, katolikus &#8211, eddigi létszám, szakmákat több, adózók pénzéből, magyarázata annak, képzők állami, mesterséget kitanulni, szükséges létszámokat, kamarák útmutatója, szakmai tanácsot, tárcánál ezekről, bődületes közpénzekről, uniós forrásokból, szakképzési reform, közelmúltban elvileg, közoktatási intézményeket, nemzetgazdasági tárcához, intézmények átadásával, minisztérium viszont, következő években, állami fejkvótára, ezer motorszerelői, fejenként nagyjából, szakképző intézményeket, vidéki iskola, alapítványi intézmények, vagyoni kérdések, centrumokba kényszerűen, átszervezés főleg, ezekben működő, jelek szerint, döntésnél például, váci Boronkay, továbbtanulók aránya, kormány által, gimnáziumi képzést, kormány minden, banánköztársaság, kiteljesítéséhez, szakközépiskolai, magánszakképzők, nemzetgazdasági, minisztériumban, szakközépiskola, beiskolázhatnak, lakberendezőnek, költségvetésből, intézményeknek, huszárvágással, kivéreztetésre, intézményekben, nyilatkozzanak, magyarországon, munkaerőpiacot, létszámkeretet, munkaerőpiacra, megmutathassák, cipőkészítőből, magániskolának, keretszámokról, magániskolákat, lakberendezőre, megszüntették, felszólította, motorkerékpár, életszerűtlen, intézményeket, elhelyezkedni, húsosfazékhoz, rendelkezésre, kalkulálhatta, tanműhelyeket, alkatrészeket, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3065
  • e Hét: 17295
  • e Hónap: 28406
  • e Év: 181902
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.